dinsdag 16 februari 2016

Introductie

Mijn doel is om in een maand tijd van Utrecht naar Santiago de Compostela in Spanje (2500 km) te fietsen over de Sint Jacobs fietsroute. De vertrekdatum is dinsdag 10 mei en de aankomst in Santiago de Compostela zal uiterlijk 10 juni zijn. Op 11 juni is de terugvlucht naar Schiphol.

De pelgrimsbestemming Santiago de Compostela is gekozen, omdat dit geen eenzame route is om te fietsen. Dit jaar zal het extra druk zijn, met name op het laatste gedeelte van de route in Spanje, vanwege het feit dat de Paus 2016 tot heilig jaar heeft uitgeroepen.

Mijn fietstocht is aan een goed doel gekoppeld zonder direct geld te willen genereren. Door het bijhouden van dit blog en het onderweg uitdelen van zelfgemaakte sleutelhangers met blogadres hoop ik een bijdrage te kunnen leveren aan meer openheid en bekendheid over psychiatrische aandoeningen in het algemeen en in het bijzonder over de bipolaire stoornis en autisme bij vrouwen. Ik hoop ook, dat dit blog leidt tot meer bespreekbaarheid en begrip over deze aandoeningen. Ik zie het fietsen, en in het bijzonder deze fietstocht, als smeermiddel om deze waarden te bereiken. 

Er zijn twee organisaties èn een sponsortocht, waar ik mij verbonden mee voel en die nauw aansluiten bij mijn goede doel. In de blogs hierna zal ik daar kort wat meer over vertellen. De organisatie Samen Sterk zonder Stigma zet zich in voor een samenleving waarin iedereen open kan zijn over psychische aandoeningen, zodat vooroordelen afnemen en er meer begrip ontstaat. De Vereniging voor Manisch Depressieven en Betrokkenen (VMDB) is een patiëntenvereniging die zich inzet voor belangenbehartiging, voorlichting en lotgenotencontactEn na mij vertrekken in juli nog twee mensen op de fiets vanuit Haarlem naar Santiago de Compostela om met hun sponsortocht geld in te zamelen voor onderzoek naar de bipolaire stoornis. Zij zijn te volgen via de facebookpagina 'Als juffrouw vlinder kon fietsen'. 

Tijdens mijn fietsreis op deze druk bezochte pelgrimsroute zal ik niet alleen veel mensen ontmoeten en spreken, maar zal ik naast vele mooie momenten ook geconfronteerd worden met de minder leuke kanten van een lange fietsreis zoals slecht weer, vermoeidheid, slechte benen, mindere dagen en/ of materiaalpech. Mijn uitdaging is om daar op een manier mee om te gaan die het beste te omschrijven is met de termen 'aanvaarding' en 'bereidheid'. Deze termen, die voor mij hun oorsprong hebben uit de ACT (Acceptance and Commitment Training) zal ik eveneens in mijn blogs naar voren laten komen. Ik zal proberen te verwoorden wat ik zoal tegen ga komen om mij heen, bij mijzelf en anderen.

Mijn persoonlijke doel van deze fietstocht is het meten van mijn eigen herstel, kracht en zelfstandigheid. Dat deed ik als proef in 2008, 2014 en 2015 voor 10 dagen in mijn eentje. Dat beviel de laatste twee keer zo goed, dat ik nu toe ben aan een grotere uitdaging.

Meerdaagse fietsreizen met bepakking maken is voor mij al 20 jaar de mooiste manier van verplaatsen. Samen met vijf tassen aan mijn Santosfiets heb ik alles wat ik nodig heb bij de hand. Een meer overzichtelijke en vrije manier van leven is er voor mij niet.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten